Добродошли, %1$s. Молим вас пријавите се или се региструјте. Да нисте изгубили свој активациони мејл?
13. 02. 2012. 23:03:27

Форум РНИДС-а

Аутор Тема: Како треба да гласи ћирилички Интернет домен Србије?  (Прочитано 38090 пута)

Mod

• Global Moderator
  • Newbie
  • Поруке: 1
    • Имејл

Jедна од најзначајнијих иновација на Интернету у наредним годинама биће увођење међународних назива домена највишег нивоа (IDN TLD), који ће, поред много нових погодности, омогућити корисницима Интернета широм света да користе Интернет домене на својим матерњим језицима и писмима.

Internationalized Domain Names (IDN) су називи Интернет домена исписани словима локалних језика и писама. ICANN (Интернет корпорација за додељена имена и бројеве) је новембра 2009. започео убрзани процес успостављања IDN-а за државе које користе нелатиничка писма.

IDN ccTLD је низ знакова који представља Интернет домен државе на локалном писму. Он мора да буде на званичном језику и писму државе, састављен од најмање два Unicode знака и да је смислени приказ назива државе.

Дакле, за Републику Србију, домаћи IDN ccTLD треба да:
- буде на српском језику и ћириличком писму (a да бар једно слово није слично неком слову латиничког писма)
- има смислену везу са појмом "Србија"
- испуњава интересе домаћих корисника Интернета (препознатљив, што краћи и једноставнији за писање...)

Да би био успостављен српски IDN, по процедури и техничким условима које је прописао ICANN, потребно је да се, најкраће речено, уради следеће:

1. Спроведе расправа унутар локалне Интернет заједнице
о томе који низ слова српске ћирилице је најпогоднији као српски IDN. Локалну Интернет заједницу чине сва правна и физичка лица која послују у области Интернета или користе Интернет услуге на подручју Републике Србије (корисничке групе, Интернет организације, Интернет сервис провајдери, привредни субјекти, државни органи, националне институције...).

2. Поднесе званични захтев са називом српског IDN-а, о коме је постигнут консензус унутар локалне Интернет заједнице и за који су испуњени прописани технички услови од стране ICANN-а, уз плаћање одговарајуће накнаде ICANN-у.

РНИДС и надлежне националне институције позивају све чланове домаће Интернет заједнице да се укључе у ЈАВНУ РАСПРАВУ на тему будућег српског IDN-а.
Сачувана

milutin

• Newbie
  • *

A kada će da se pojavi ta anketa gde možemo da dajemo predloge za ćirilični domen?
Сачувана

marisol

• Global Moderator
  • Jr. Member
  • Поруке: 64

Milutine, ovo je upravo mesto na kome možete da ostavljate predloge
Сачувана

shonel

• Newbie
  • *

Зашто компликовати, нека буде једноставно .СРБ
Сачувана

MаркоT

• Newbie
  • *
  • Поруке: 10

Ја сам за још краћу варијанту: .сб.

Заиста не видим неку трећу могућност осим доње две. Сигуран сам да ће се већина са мном сложити и да ће се "копља укрстити" око тога коју од њих две изабрати:

1 - .сб - кратко и слатко, реладивно добро асоцира на Србију, осим тога SB je до 1919. била међународна ауто-ознака ознака за Србију, па ту има и трунчице историје :)
2 - .срб - дужа али за нијансу јасније асоцира на Србију, поклапа се са трословном ИСО 3166-1 скраћеницом, као и важећом ауто-ознаком земље

Као што рекох, моја подршка иде првој варијанти из једног јединог простог разлога - краће је (а краће је у случају домена увек боље), лакше се изговара, а посебно што је у обе варијанте слово Б оно које се разликује од латиничних слова, чиме би се испунио најважнији услов.
« Последња измена: 02. 03. 2010. 21:41:00 MаркоT »
Сачувана

marisol

• Global Moderator
  • Jr. Member

У принципу сте у праву, кратко је јасно је на шта се односи и оно што је најбитније, испуњава постављене услове.
- буде на српском језику и ћириличком писму (a да бар једно слово није слично неком слову латиничког писма)
- има смислену везу са појмом "Србија"
- испуњава интересе домаћих корисника Интернета
 Али чућемо шта мисле и остали.
Сачувана

ЖИВОЈЕ ОТАЧАСТОВЉУБОВИЋ

• Гост

ПУНО ПОЗДРАВА СВИМА, ФАЛА БОГУ ДА ЈЕ КОНАЧНО, НЕКО КО ЗНА, ПОКРЕНУО ОВО.
МАЛО ОКАШЊЕНО, АЛ' ШТАЋЕШ, ТАКИ СМО.
У СВАКОМ СЛУЧАЈУ, СВИМА СВЕ НАЈБОЉЕ!

Слажем се да ,,СБ''  буде ЗВАНИЧНИ ДРЖАВНИ НАСТАВАК, али би требало да се промени (КАКО НЕКОГ НИЈЕ БИЛО СРАМОТА ДА У ОПШТЕ И ПОМИСЛИ НА ТАКВЕ БУДАЛАШТИНЕ) и она  ,,gov" и  ,,соm''/,,co" и НАРАВНО обрнуто М ( и то још три заредом)...
За Владу наставци су очигледно једноставни: ,,ВЛ''. За предузећа :,,ПР''.
За свеобухватан појам ТРЖИШТА (или ти ,,com'') неки ,вероватно, ,,мисле'', да би био СМАК СВЕТА да имамо наставак ,,ТРЖ''. Ма, јаче нам је тржиште кад смо цом(ови)...
За СВЕТСКУ МРЕЖУ ПОДАТАКА како би могла ,,МЕЂУМРЕЖА''(inter=МЕЂУ, net=МРЕЖА)  да се преведе, скраћеница би једноставно била почетна прва три слова : СМП.
Ето, званично одредиште (е-место) НАШЕ ВЛАДЕ на МРЕЖИ би могло да буде:,,СМП.СРБИЈА.ВЛ.СБ''
Неко предузеће би могло да има своје одредиште на мрежи под: ,,СМП.ПРЕДУЗЕЋЕ.ПР.СБ''
Тренутно се на то нико није навикао и требаће времена да се то слегне, али ако НЕ ЖЕЛИМО да нестане НАШЕ...
Видели смо колико смо напредовали ( А ПОСЕБНО ОЧУВАЛИ СВОЈЕ ЈА ) са овим дубелведубелведубелветачкаговтачкацотачкаајбредоклевише.
ПОЗДРАВ

Сачувана

cikicu

• Newbie
  • *
    • Имејл

Prvo bi trebalo da kazete koliko ce da kosta. Zasto je domen rs kod vasih registranata 3 puta skupllji nego com i net domeni?
Сачувана

MаркоT

• Newbie
  • *
  • Поруке: 10

Мало смо сад скренули са теме, овде се не дискутује о тим стварима. :) Но мислим да би структура ћириличног домена требала да буде равна. Дакле без потпуно беспотребног компликовања; никакви домени другог нивоа, пандани .co.rs, .org.rs итд, по мени не би требали да постоје, већ све да иде директно под .сб. Ако мене питате, несрећно је што поддомени постоје и на .rs домену, а посебно што их РНИДС својом ценовном политиком форсира (у разлоге не улазим овом приликом). Но шта да се ради, наслеђено стање... Отом-потом, мислим да расправа о правилима и начину регистрације следи тек после, пошто се дође до каквог-таквог договора како ће ћирилични домен заправо гласити.

Увођење ћириличног домена ће коштати 25.000 америчких долара, све пише под ЧПП: http://www.forum.rnids.rs/index.php?topic=9.0
« Последња измена: 03. 03. 2010. 05:45:53 MаркоT »
Сачувана

marisol

• Global Moderator
  • Jr. Member

Тема је како треба да гласи ћирилички домен Србије? Нема потребе да трошимо време на остале ствари. Као што Марко рече да кошта и треба да се плати. Идеја је да добијемо што више различитих и паметно образложених предлога. Не треба да причамо шта би било и шта је све било. За примедбе и савете ћемо отворити неку другу дискусију. Овде причамо о имену ћириличког домена Србије. Будите паметни, креативни, јасни и да дођемо до што бољег резултата и наравно, треба да се укључи што више људи, да имамо пуно предлога.
Сачувана

marisol

• Global Moderator
  • Jr. Member

И још нешто, пре него се укључите у дискусију, прочитајте све информације које су постављене. Биће све много јасније.
Сачувана

smarkovic

• Newbie
  • *
    • Имејл

Ја сам лично за .срб :)

Још две опције за размишљање: .сб или евентуално .србија

Поздрав,
Слоба
Сачувана

mr. ako

• Newbie
  • *
  • Поруке: 12

^ Slazem se sa Slobom, licno mislim da bi najbolje bilo .срб, ali ni druga dva nisu losi stim sto mislim da je .србија predugacko... mada je efektno.

SRB je nekako izmedju ova dva, neki kompromis, a i ko sto neko rece gore, to nam je trenutna medjunarodna skracenica... pa ono... :)

Poz,
Marko
Сачувана

Дарко Бабић

• Newbie
  • *

Како треба да гласи ћирилички Интернет домен Србије?

Одговор се налази у постављеном питању ".србија".

Не постоји ни један разлог да се овакав домен не усвоји.
Сачувана

marisol

• Global Moderator
  • Jr. Member

Сви дати предлози су потпуно коректни (.срб, .србија, .сб,) Испуњавају све услове, смислени су, односе се и означавају Србију. Можда заиста треба узети у обзир и дужину. Немамо ми ту неки велики избор а да буде кратко и јасно. Мислим да смо на правом путу и да нам добро иде, за сада.
Сачувана